Bemutatták az okosóvszert, ami világít, ha betegséget észlel

Egy csapat 13-14 éves kifejlesztett egy „okos” óvszert, ami más színűen világít, ha szexuális úton terjedő betegséggel érintkezik. A készítők, Muaz Nawaz, Daanyaal Ali és Chirag Shah a londoni Isaac Newton Akadémiáról neveztek be a versenyre, ahol egy olyan találmányt akartak létrehozni, ami kellemetlen vizsgálatok nélkül is képes kimutatni a különféle nemi betegségek jelenlétét.

Az S. T. Eye el is happolta a legjobb egészségügyi innovációért járó TiniTech-díjat, amit azért hoztak létre, hogy népszerűsítse a műszaki és technológiai tárgyakat az iskolákban. A verseny során 11 és 16 év közötti fiatalok versenyeznek vívmányaikkal, amelyek megpróbálják az életet jobbá, egyszerűbbé, könnyebbé varázsolni.

A kondom egy már bevált találmányon, egy indikátoron alapszik, ami színt változtat, ha különféle bakteriumokkal érintkezik. A diákok azt mondták, hogy zölden világít, ha Chlamydiát azonosít, sárgán, ha herpeszt, lilán, ha humán papillomavírust (HPV) talál és kéken, ha szifiliszt észlel.

Az óvszer molekulái hozzákapcsolódnak a baktériumokhoz, ennek következtében pedig gyenge fény hatására fluoreszkálni kezd a fogamzásgátló eszköz.


„Olyasvalamit akartunk csinálni, ami a lehető legbiztonságosabban diagnosztizálja az ártalmas nemi betegségeket, így az emberek azonnali intézkedéseket tudnak kezdeményezni a saját otthonuk diszkrét falai között, anélkül, hogy orvosok intim vizsgálatain kéne részt venniük – nyilatkozta a 14 éves Ali. – Biztosítani akartuk a használóknak, hogy még felelősségteljesebben tudjanak cselekedni, mint valaha.”

A többi helyezést elért találmányok között volt egy hajcsat WiFi-elérhetőséggel, ami meg tudta változatni a színét, hogy illeszkedjen a viselője öltözködéséhez, illetve olyan tornacipők, amik elektronikus eszközöket tudtak feltölteni.

A nyertesek jutalma 1000 font volt és egy utazás a Buckingham Palotába, ahol átvehetik majd a díjaikat. Fontos megjegyezni, hogy a színes óvszerek még mindig fejlesztés alatt állnak. A TiniTech szóvivője azt nyilatkozta a DailyDotnak, hogy ez még csak egy koncepció… és nem a végleges dizájn.

Wait! Don`t close this page - click on "Stay on this page"
Ajánlások az Ön számára!