Hallux valgus – a bütyök


Hallux valgus annyit jelent, a nagylábujj a abdukálódik, ezt hívjuk valgus állásnak (lásd kép). A kórképet a köznyelvben bütyöknek hívják pedig valójában a „bütyök” csak következmény aminek kialakulása egy folyamat rengeteg közbülső stációval. Korai észleléssel és a megfelelő intézkedések meghozatalával a legtöbb esetben elkerülhető.

Hajlamosító tényezők:

 • alacsony (lapos láb, „lúdtalp”) boltozat
 • magas boltozat
 • szűk orrú cipő rendszeres viselése
 • bizonyos láb és lábszár izmok túlzott feszessége vagy éppen gyengesége (izomdiszbalasz)
 • szisztémás betegségek

Diagnosztizálása

RTG képen megmérhető a hallux abdukciójának mértéke. Ha 15 foknál kisebb a szög akkor semmi jele a hallux valgusnak. 45-50 fok körül súlyosnak mondható az elváltozás. A konzervatív kezeléshez nem feltétlen van szükség rtg diagnosztikára.
A Manchester skála kutatások által igazoltan összhangban van a rtg képek alapján meghatározott súlyossági fokkal így jól használható a folyamat diagnosztizálására és nyomon követésére. Fizikális vizsgálattal kiegészítve nem csak a hallux valgus jelenléte, hanem gyakran az oka is felfedhető.A fizikális vizsgálat során ülő vagy fekvő helyzetben végigtapogatja a gyógytornász a lábat, megvizsgálja az I MTP ízületet, ellenőrzi a szezámcsontok helyzetét, csontos felrakódást lágyrészelváltozásokat „keres”, a beteg aktív közreműködésével teszteli az érintett izmok izomerejét, feszességét. Álló helyzetben megnézi a boltozatokat, a sarok állását, további izomerő és flexibilitás vizsgálatot végez. Végül megfigyeli a járást, sportmozgást (futás, ugrás stb.) és egyensúlyozó képességet.

Kezelés

láb vizsgálata

Mivel a bütyök kialakulása egy folyamat a kezelés és megelőzés lépései nagyon hasonlóak:

 • Olyan cipőt válasszunk mindennapi viseletnek ami nem nyom, nem dörzsöl a „bütyök” résznél. Legyen széles és mély orra!
 • Legyen gondunk a boka, láb izmainak izomegyensúlyára: járjunk változatos talajon mezítláb, tanuljunk meg végiggördülni a talpunkon, építsünk be nyújtó és erősítő gyakorlatok a mindennapi életünkbe!
 • Járjunk utána a bütyök okának! Egy biomechanikai vizsgálat fényt deríthet lúdtalpra, magas boltozatra, hallux limitusra, feszes achilleszre stb. és ezzel meghatározza a megelőzési/kezelési tervet!


Hallux valgus operáció utáni kezelés

 • Járás „tanulás”
 • MTP ízület extenziojának gyakorlása
 • Boka és láb izmainak erősítése, nyújtása
 • Szezámcsont mobilizáció
 • Propriocepció fejlesztés
 • Sportmozgások kidolgozása
Népszerű ma
Ízületi fájdalmak okai és kezelése
Íme, tizenhét egyszerűen követhető tipp, hogy kordában tarthassa az ízületi gyulladást
Tovább
ÍGY ŰZÖD EL ÖRÖKRE A LÁBGOMBÁT
Strand, szandálszezon, lábgomba. Egy kellemetlen vissza-visszatérő ismerős, amely a nyári hónapokban még több bosszúságot okozhat. Űzzük el hatékonyan, természetesen, Menta Tippjeink segítségével!
Tovább
ALACSONY KALÓRIATARTALMÚ KÁVÉS ITAL RECEPTEK
Lehet fogyni nem hagyják otthon!
Tovább
A 10 leghatékonyabb házi gyógymód az ízületi gyulladás kezelésére
Az orvostudomány fejlettségének köszönhetően ma már sokféle módszer létezik az ízületi gyulladás tüneteinek kezelésére. Megéri azonban kipróbálni néhány rendkívül egyszerű, de hatékony természetes gyógymódot, mielőtt orvoshoz fordulunk.
Tovább
A nyár elengedhetetlen zsírégető italai! Ezeket ismerned kell!10 ínycsiklandó és karcsúsító recept. Olyan receptek amire minden fogyókúrázó vágyik !
.
Tovább
Gyorsítják az anyagcserét, méregtelenítenek és még laktatóak is. Minden fogyókúra alapkellékei. Nem varázsszerek: "csupán" egészséges zöldség- és gyümölcskoktélok. Dobj be egy zsírégetőt!
Az enzimek és vitaminok felgyorsítják az anyagcserét. Ha úgy döntesz: rendszeresen fogyasztod az italokat, hatásosabb lesz a diéta: gyorsabban érheted el áhított célodat, és elbúcsúzhatsz felesleges kilóidtól, ráadásul a közérzeted is jobb lesz.
Tovább
ÍGY KÉSZÜL A FOGYÁST ELŐSEGÍTŐ ZÖLDTURMIX
.
Tovább
ÍGY KÉSZÜL A FOGYÁST ELŐSEGÍTŐ CHOCOLATE KOKTÉL
.
Tovább
Wait! Don`t close this page - click on "Stay on this page"
Ajánlások az Ön számára!